Bankový odvod by sa mal znížiť, inak bude ohrozené úverovanie firiem

25.07.2013 Bratislava

Bratislava 25. júla (TASR) – Slovenské banky boli v minulom roku z celej Európskej únie (EÚ) najviac zaťažené bankovým odvodom.

Tvrdí to Slovenská banková asociácia (SBA) s tým, že ak odvod u nás neklesne, ohrozené bude na Slovensku nielen úverovanie firiem, ale aj samotná tvorba kapitálových rezerv bánk.

"Za každý 1 milión eur aktív banky na Slovensku zaplatili na odvode 3059 eur. Je to 10-krát viac ako priemer sledovaných krajín. Banky v Nemecku uhradili len 92 eur, v Británii 185 eur a v Maďarsku 596 eur na každý milión aktív," približuje analytik Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Marcel Laznia.

V súčasnosti je bankový odvod v EÚ zavedený v 15 krajinách, jeho sadzba aj základ sú však rôzne. "Podľa dostupných údajov najvyšší odvod v únii mali v roku 2012 slovenské banky. Aj napriek nižšej sadzbe, zaťaženie bolo za uplynulý rok vyššie ako v Maďarsku. Dôvodom bola možnosť uplatniť si odpočítateľnú položku na straty z úverov na bývanie. Výška tejto odpočítateľnej položky bola pre rok 2012 stanovená na 30 % z týchto strát," zdôvodňuje Laznia.

Celkovo slovenské banky za minulý rok odviedli 169,8 milióna eur, pričom na dani z príjmov zaplatili 96,7 milióna eur. Podľa SBA tak efektívna daňová sadzba, ktorá zahŕňa daň z príjmu, bankový aj mimoriadny odvod, vzrástla pre bankový sektor takmer dvojnásobne z 19 % na 36 %. Aj z tohto dôvodu preto štyri banky na Slovensku skončili v strate a neodviedli daň z príjmu.

Táto situácia je podľa SBA obzvlášť nebezpečná v čase, keď klesá objem úverov pre firmy. Okrem toho vysoký odvod môže bankám spôsobiť problémy aj s kapitálom. "Ak by sa polovica zo slovenského bankového odvodu dostala do vlastných zdrojov bánk, mohli banky teoreticky zvýšiť v roku 2012 ponuku úverov pre firmy o 680 miliónov eur," vyčíslil Laznia.

Slovenská banková asociácia dáva do pozornosti aj varovanie Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý vo svojej aktuálnej správe o Slovensku konštatuje, že bankový odvod spolu s ďalšími finančnými prekážkami môžu zabrzdiť úverovanie niektorých sektorov. Aj MMF preto odporúča znížiť sadzbu odvodu.
 

Vyberte región